maanantai 7. syyskuuta 2015

Paahdettu kukkakaalikeitto

Tämä kukkakaalikeitto on vaan yksinkertaisesti niin hyvää, että se pelastaa taatusti kaikki sateiset syysmaanantait :)! Aineksia ei tarvita paljoa, koska pääainesosan - eli paahdetun kukkakaalin - maku on jo itsessään niin syvä ja kermainen.  Raikkaan lisän keitto saa korianteriöljystä ja mukavan rapean suutuntuman paistetuista kukkakaalimuruista. Jos kukkakaalissasi on lehtiä, niin paista myös ne öljyssä rapeiksi ja kauniiksi koristeiksi! Keitto sopii erinomaisesti myös illalliskutsuille, sillä voit paahtaa ja soseuttaa kukkakaalit helposti etukäteen ja lämmittää keiton vasta myöhemmin. Keitto ei ehkä ole maailman kauneimman väristä, mutta kukkakaalin ja valkosipulin paahtaminen antaa keitolle varsin hienostuneen pähkinäisen aromin, joten olen ainakin itse tarjoillut tätä ylpeydellä myös vieraille.



  • 1 kukkakaali
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 dl kaurakermaa
  • 5 dl vettä
  • noin pari desiä (kaura)maitoa
  • suolaa, pippuria
  • 1/2 ruukkua korianteria
  • oliiviöljyä

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Leikkaa kukkakaali parin sentin paloiksi (itse käytin myös koko varren). Irrota myös sisemmät, napakat lehdet mahdollisimman suurina ja kauniina paloina. Levitä kukkakaalipalat uunipellille ja heitä sekaan valkosipulinkynnet kuorimattomina ja toisissaan kiinni. Jos käyttämäsi kynnet ovat pieniä tai irtonaisia, kääri ne folioon. Paahda uunissa kunnes palat ovat pehmeitä ja hieman ruskettuneita eli noin puoli tuntia. Jos paistat kukkakaalin lehtiä, ota ne pois uunista heti kun ne ovat ruskettuneita ja rapeita eli noin viiden minuutin jälkeen. Tee tällä välin korianteriöljy yksinkertaisesti blendaamalla korianteri ja öljy hienoksi seokseksi. Siirrä öljy sivuun. 

Kaada kypsyneet kukkakaalipalat blenderiin. Lisää kerma ja vesi ja soseuta tasaiseksi. Lisää maitoa, kunnes koostumus on mielestäsi hyvä (itse pidän tästä keitosta melko paksuna). Purista valkosipulinkynsien pehmeä osa ulos, muussaa ja lisää blenderiin. Mausta suolalla ja pippurilla. Lämmitä kattilassa öljy, lisää kukkakaalinmuruset ja paista rapeiksi. Laita murut sivuun ja kaada keitto kattilaan. Kuumenna keitto sopivaksi, kaada kulhoihin ja koristele kukkakaalinlehtisipsillä, korianteriöljyllä, kukkakaalimuruilla ja sormisuolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti