keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Dukkah-soijafileet & taatelikuskus

Olen ihan rakastunut dukkahiin, eli pohjois-afrikkalaiseen pähkinä-mausteseokseen. Dukkahiin voi käyttää muitakin pähkinöitä, kuten manteleita tai pistaaseja, mutta minulla oli kaapissa hasselpahkinöitä. Olen aiemmin vain dippaillut leipää siihen, mutta tänään kuorrutin soijafileet mausteseoksella ja paistoin rapeaksi. Oli ihan tajuttoman hyvää! Seuraksi tein taatelikuskusia, sumakki-dippiä ja ihanaa papulisäkettä. Resepti näyttää ehkä pitkältä, mutta kaikki osaset on huippuhelppoja :) Lisäksi kaikki on täysin vegaanista, mutta täynnä proteiinia ja hyvää makua!




Dukkah
  • kourallinen hasselpähkinöitä
  • ruokalusikallinen auringonkukansiemeniä
  • 1 tl korianterinsiemeniä
  • ½ tl kokonaisia fenkolinsiemeniä
  • reilu ruokalusikallinen vaaleita seesaminsiemeniä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria

Paahda pähkinät ja siemenet kuivalla, kuumalla pannulla. Aloita hasseleista, lisää korianterin, fenkolin ja auringonkukansiemenet ja paahda vielä hetki. Lisää lopuksi ihan minuutiksi seesaminsiemenet, jotka paahtuvat nopeimmin. Sekoittele ja vahdi koko ajan etteivät siemenet pala! Rouhi sitten hasselpähkinät pieneksi rouheeksi veitsellä ja siirrä sitten kaikki ainekset huhmareeseen ja murskaa hienohkoksi seokseksi. Mausta suolalla ja sokerilla. Dukkah säilyy ilmatiiviissä purkissa ja käy loistavasti myös leivän dippailuun ja salaatin päälle sattumiksi.



Dukkah-soijat
  • dukkah-mausteseosta (noin 1/3 dukkah reseptistä)
  • 4 kpl soijafileitä
  • kasvisliemikuutio + kiehuvaa vettä

Keitä soijafileitä liemikuutiolla maustetussa vedessä viitisen minuuttia, valuta vesi ja jätä jäähtymään. Kuivaa fileet puristamalla ylimääräinen vesi pois. Painele dukkah-seosta kaikkialle soijafileen pintaan ja paista öljyssä rapeaksi. Varo etteivät pähkinät pala ja tartu kiinni! Ripottele paistettujen fileiden päälle vielä hieman lisää dukkahia ja tarjoile couscousin kera.


Taatelikuskus
  • 4 kpl taateleita
  • ½-1 tl sumakkia
  • 1 tl kurkumaa
  • suolaa
  • 1½ dl couscousjyviä
  • 1½ dl kiehuvaa vettä
  • loraus oliiviöljyä

Sekoita mausteet couscousiin ja kaada päälle vesi. Jätä kannen alle hautumaan muutamaksi minuutiksi. Pilko taatelit hienoksi. Kaada loraus öljyä couscousin päälle ja riko haarukalla jyviksi. Sekoita taatelit joukkoon.



Sumakkidippi
  • 1 dl  maustamatonta (soija)jogurttia
  • 1 tl sumakkia
  • 1 tl kurkumaa
  • ripaus suolaa & pippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tasaantua hetki viileässä. Koristele ripauksella sumakkia ennen tarjoilua.  Sumakkia myydään ainakin etnisissä ruokakaupoissa, se on aavistuksen hapan ja syvän punainen mauste, jota käytetään paljon lähi-idässä. 

Papulisäke
  • 1 prk suuria valkoisia papuja
  • 1 kourallinen minttua (tai korianterikin käy)
  • sitruunankuorta (noin 1 tl) ja loraus mehua
  • suolaa ja pippuria

Lämmitä papuja hetki pannulla öljyssä. Silppua sillä aikaa yrtit. Lisää papuihin sitruunankuoriraaste, sitruunamehu sekä minttu ja mausta suolalla ja pippurilla. 


2 kommenttia:

  1. Onpas värikäs ja herkullisen kuuloinen illallinen! Mekin olemme olleet jo pidemmän aikaa aikeissa kokeilla dukkahia, ja nyt tuo täytyy viimeistään tämän ylistyksen jälkeen toteuttaa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia! Kannattaa ehdottomasti kokeilla! :)

    VastaaPoista