maanantai 22. helmikuuta 2016

Pad kra pao gai eli thai-basilikasoija

Tässä oma versioni superherkullisesti thaimaalaisesta basilikakanasta. Itselläni on edelleen vuosien kasvisruokavaliosta huolimatta käytössä kalakastiketta, mutta voit hyvin jättää sen pois, jolloin resepti on vegaaninen. Itselläni on valtava pullo etnisestä kaupasta aikoinaan ostettua ehtaa tavaraa, joka tuo tosi autenttista makua ruokaan. Thai-basilikaa löytyy ainakin omasta K-supermarketistani, ilman sitä tätä ei kannata tehdä. Mutta kannattaa etsiä ja kokeilla, sillä tää on todellistä hyvän fiiliksen ruokaa - ihan mielettömän hyvää ja samalla terveellistä! Voit hyvin myös käyttää muita haluamiasi vihanneksia, kuten paprikaa ja porkkanaa, alkuperäisessä thai-versioissa ei oikeastaan mitään vihanneksia näy, eli nämä ovat annokseen itse yhdistämiäni. Reseptistä tulee suunnilleen neljä annosta.



  • 2 dl soijasuikaleita + kiehuvaa vettä (chiliä ja soijaa)
  • 2 valkosipulia
  • 1 chili
  • Mustapippuria
  • 1 parsakaali
  • 150g/ 1 pkt sokeriherneitä
  • 1 kesäkurpitsa
Kastike:

  • (2 rkl kalakastiketta)
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sokeria
  • Loraus lime-mehua
  • 1 ruukku thai-basilikaa
Lisäksi
  • Riisiä (itse käytin täysjyvää mutta jasmiini on tietysti autenttisempi!)



Kaada kiehuva vesi soijasuikaleiden päälle ja anna hautua. Voit maustaa haudutusliemen halutussasi esimerkiksi chilillä ja soijalla niin soija imee jo tässä vaiheessa itseensä enemmän makua. Valmistele soijan turvotessa vihannekset – silppua chili ja valkosipuli, paloittele kesäkurpitsa ja pilko parsakaali reiluiksi kukinnoiksi. Itse käytän aina myös parsakaalin varren, jonka  pilkon ohuehkoiksi renkaiksi, joista tulee paistuessaan tosi hyviä ja rapeita! Sokeriherneille riittää huuhtaisu ja halutessasi puolitus. Itse yleensä höyrytän parsakaalia hetken, mutta voit myös vain paistaa sen. Laita tässä vaiheessa riisi keittymään pakkauksen ohjeen mukaan.

Paista öljyssä puolet chilistä ja valkosipulista ja lisää ensin parsakaali, muutaman minuutin päästä kesäkurpitsa ja lopuksi sokeriherneet, jotka kypsyvät muutamassa minuutissa. Mausta halutessasi vielä soijalla tai suolalla ja pippurilla.

Lisää toiseen pannuun rypsiöljyä ja loput chilit ja valkosipulit. Varo käräyttämästä valkosipulia! Valuta soijasuikaleet ja paista maustetussa öljyssä rapeiksi. Sekoita kastike valmiiksi yhdistämällä soijakastike, kalakastike, sokeri sekä limen mehu keskenään. Lisää kastike soijasuikaleille ja sekoittele hetki. Maista ja lisää tarvittaessa soijaa, kalakastiketta, limeä tai sokeria. Ota pois liedeltä ja lisää lopuksi thai-basilikan lehdet. Tarjoile heti riisin, kasvisten ja esimerkiksi sweet chili-kastikkeen kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti