perjantai 18. maaliskuuta 2016

Vegaaninen kinuski-popcornkakku

Kehittelin valmistujaisiini tämmöisen kinuski-popcorn-suklaakakun. Kakku on hyvä juhlatarjottava, koska komean ulkonäön lisäksi se sopii monelle ruokavaliolle. Vehnäjauhot voi mys hyvin vaihtaa gluteiinittomiin jauhoihin ja kakku pysyy silti mehevänä. Pohja on mukailtu vegaanisen suklaakakun reseptistä, joka käsittääkseni on alunperin Glorian ruoka ja viinilehdestä. Popcorni kuitenkin nostaa perussuklaakakun ihan uuteen ulottuvuuteen, sillä se   paitsi näyttää hauskalta, myös tuo kivaa rapeutta ja suolaisuutta kakkuun.  Kakun hulppea ulkonäkö ei valitettavasti niin tule tässä kuvassa esiin, mutta onneksi sentään yhden (kännykkäkamera)kuvan ehdin ja muistin kakusta juhlahumun keskellä ottaa ;) Kakku nimittäin katosi noin vartissa, sen verran herkkua oli!


  • 7 dl suklaasoijamaitoa
  • 3 tl omenaviinietikkaa
  • 6 dl sokeria
  • 3 dl rypsiöljyä
  • 3 rkl vaniljasokeria
  • 5 dl vehnäjauhoja 
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 2 dl tummaa, maidotonta kaakaojauhetta (Van Houten vaikkapa)
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 tl suolaa
Lisäksi:
  • 2dl Soijavispi
  • 2 rkl vaniljasokeria
  • 2 kypsää päärynää
Kinuski-popcornit:
  • 2dl kaurakermaa
  • 2dl fariinisokeria
  • 1tl suolaa
  • popcorneja (noin 1 pussi/ kattilan pohjallinen)
Sekoita etikka soijamaitoon ja anna tekeytyä muutama minuutti. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja rypsiöljy ja sekoita sähkövatkaimella muutamia minuutteja kunnes taikina alkaa vaahdota.
Lisää muutamassa erässä keskenään sekoitetut kuivat ainekset. Kaada taikina kevyesti öljyttyyn vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 60 min. Voit loppu vaiheessa testata välillä kypsyyttä tikulla. Kun kakku on sopivaa tikku jää vielä kosteaksi, mutta taikina ei tartu. Älä siis paista liian kuivaksi! Anna kakun jäähtyä hyvin, vaikka seuraavaan päiväänkin.
Tee kinuski keittämällä sokeria ja kaurakermaa kattilassa noin 15 minuuttia (melkein) koko ajan sekoitellen. Voit testata kiintyettä tiputtamalla kinuskia vesi lasiin- kinuski jähmettyy palloksi kun se on sopivan kiinteä. Muista kuitenkin että kinuski kiinteytyy vielä jäähtyessään ja sen on tarkoitus olla kastikemaista! Lisää lopuksi reilu teelusikallinen sormisuolaa, maista ja lisää halutessasi hieman enemmän.
Tee pieni kattilallilinen tai pussillinen popcorneja. Kaada kulhoon hieman kinuskia, päälle popcornit ja hieman lisää kinuskia. Itse käytin popcorneihin noin vajaa puolet ja päälle loput kinuskista. Sekoita heti vaikka haarukan avulla kinuski popcorneihin. Uskalla sekoittaa ihan kunnolla niin, että kinuski leviää kaikkialle. Kaada popcornit leivinpaperin päälle jähmettymään.
Kokoa kakku. Vispaa soijavispi ja leikkaa kakku kahtia. Täytä toinen puoli viipaloiduilla päärynöillä ja vajaa puolella kermasta. Nosta varovasti toinen puoli päälle. Kasaa kerma kakun keskelle ja kokoa popcornit kerman päälle. Koristele reunat halutessasi popcornilla. Valuta vielä loput kinuskista koko komeuden päälle ja tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti