maanantai 21. maaliskuuta 2016

Vegaaninen super-risotto

Aurinko on alkanut paistamaan ja kohta voi vihdoin kuoriutua paksuista talvivaatteista. Talven herkuttelujen jälkeen mun on alkanut tehdä todenteolla mieli jotain  kevyempää ja extraterveellistä ruokaa. Kehittelin siksi huipputerveellisen ja vegaanisen version risotosta. Alkuun on pakko kertoa, että oon vahvasti sitä mieltä, että risotto kuuluu tehdä vain hyvästä risottoriisistä (itse tykkään arboriosta) ja siihen vaaditaan rutkasti hyvää parmesaania. Tämä herkku ei näillä perustein ole risotto lainkaan mutta ihan järjettömän hyvää kuitenkin (ja varsinkin ollakseen niin terveellistä). Olin ihan supertyytyväinen, että luovuin periaatteistani tämän kehitelläkseni, tästä tuli nimittäin meidän uus suosikkirisotto. Parmesaanin virkaa korvaa ravintohiiva, johon ainakin tää vegaanielämään pyrkivä juustoaddikti on ihan hulluna! Kannattaa ehdottomasti kokeilla, se korvaa ihan täydellisesti paremesaanin (ainakin risotoissa ja uuniruuissa) ja on jopa edullisempaa (vaikka jättipurkin ostaminen enneinkuin oli maistanut vähän epäilyttikin). Valkoviininkin korvasin etikalla, mutta se tosin johtui enemmänkin siitä, että kotona ei tähän hätään ollut viiniä ;) Jos sinulla on niin veden + etikan voi hyvin korvata sillä! Aurinkoista kevättä ja hyvää fiilistä kaikille <3






  • 1 parsakaali
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 dl täysjyväriisiä
  • 1 litra vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 1dl vettä + 1rkl valkoviinietikkaa (itselläni oli mango-balsamiviinietikkaa)
  • kourallinen manteleita
  • 1 rkl auringonkukan siemeniä
  • 1 avokado
  • suolaa, pippuria
  • 2-3 rkl ravintohiiva hiutaleita (tai maun mukaan)
  • (parsakaalinlehtiä ja öljyä)

Leikkaa parsakaali pieniksi paloiksi, laita ensin varsipalat kasvisliemikuutiolla ja suolalla maustettuun kiuhuvaan veteen ja lisää noin minuutin- parin päästä nopeammin kypsyvät kukinnot. Jätä kaikki napakaksi eli ihan muutaman minuutin kypsennys riittää!  Siivilöi tai nouki parsapalat pois mutta säästä liemi! Lisäsin tosiaan vielä ekstrasuolaa liemeen, jolloin parsakaaleista tulee supermaukkaita, mutta voit toki jätää sen pois. Laita parsat lautaselle sivuun odottamaan.


Pilko sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita pannulla kunnes ne ovat läpinäkyviä ja lisää sitten riisi. Kuullota vielä riisiä muutama minuutti ja lisää hämmennellen etikkavesi. Kun se on imeytynyt ala lisäämään parsalientä. Koska tumma riisi ei  puuroudu kuten risottoriisi, hämmentäminen ja liemen hissukseen lisäydy eivät ole samallalailla tarpeellisia kuin tavallista risottoa tehdessä. Itse lisäsin liemen noin neljässä erässä. Nouki parsakaalin varsipalat erikseen kukinnoista ja laita ne blenderiin rouhittujen manteleiden ja auringonkukansiementen kanssa. Blendaa tasaiseksi"pestoksi". Voit tarvittaessa lisätä vähän öljyä ja/ tai keitinlientä, että saat tahnasta tasaista.

Kun riisi alkaa olla kypsää (kypsymiseen menee reilu 20 minuuttia)lisää joukkoon parsapesto ja kukinnot. Itse jätin tumman täysjyväriisinkin hieman al denteksi, eli pieni puruvastus ei haittaa!  Muussaa avokaado mössöksi. Ota risotto liedeltä ja sekoita avokado sekä ravintohiiva hiutaleet joukkoon. Avokado ja parsakaalipesto tekevät risotosta kermaisen ja koostumuksesta tulee yllättävänkin risottomainen. Mausta vielä pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Tarjoile heti ja nauti hyvillä mielin! Jos sinulla on parsakaalin lehitä voit aluksi paistaa ne rapeksi pannulla ja koristella risoton lopuksi niillä.



Tadaa! Voiko olla herkumpaa terveysruokaa!

1 kommentti:

  1. Aion kokeilla reseptiäsi heti huomenna. Varmasti herkullista. Ja ravintohiiva, joka on niin terveellistä. Enpä ole tullut ajatelleeksi, että ravintohiivahiut aleilla voi korvata juuston. Oppia ikä kaikki. Kiitos, Roosa!

    VastaaPoista