Noin 60 kpl valmiita macoroneseja
- 150g mantelijauhetta
- 150g tomusokeria
- ½ dl sokeria
- 4 valkuaista
- ripaus suolaa
- jauhemaisia elintarvikevärejä
Voit vanhentaa kananmunanvalkuaisia muutaman päivän jääkaapissa talouspaperin alla tai käyttää luonnostaan hieman parhaan päivämääränsä ohittaneita munia. Jos et muista varautua ennalta, voit myös kuumentaa valkuaisia 10 sekuntia mikrossa. Tarkoituksena on haihduttaa hieman vettä valkuaisesta. Vatkaa (sähkövatkaimella) valkuaiset huipukkaaksi vaahdoksi aloittaen ensin hyvin hitaasti ja lisäten sitten vähitellen vatkaimen nopeutta. Näin vaahtoon saadaan alussa mahdollisimman paljon ilmaa mukaan ja siitä tulee kuohkeaa. Lisää ripaus suolaa ja sitten hyvin hitaasti sokeri joukkoon koko ajan vatkaten kunnes saat jämäkän vaahdon. Vaahdon pitäisi olla niin kovaa, että voit kääntää kulhon nurin.
Sekoita mantelijauho ja tomusokeri keskenään ja siivilöi erissä marenkiseokseen. Sekoita massaa nuolimella kunnes se on hyvin sekoittunutta, mutta ei löysää. Nuolimesta pudotetun kuvion tulisi tasoittua noin 30 sekunnissa. Jos teet kahden värisiä macaroneseja, jaa seos kahteen osaan ja värjää massat elintarvikevärillä. Laita massa pursotinpussiin ja pursota pieniä, tasakokoisia nokareita leivinpaperilla päällystetylle pellille. Laske esimerkiksi päässäsi kahteen, niin saat nokareista tasakokoisia.
Laita uuni lämpenemään 140 asteeseen ja jätä macaronesien kuoret kuivumaan huoneen lämpöön. Kuivumiseen menee noin 15-45 min, riippuen ilmankosteudesta, massan jäykkyydestä ja kuun asennosta. Kun kosketat pintaa sormella eikä se tartu, kuori on riittävä kuiva. Tarkkaile kuoria, äläkä jätä niitä turhaan kuivumaan liian pitkäksi aikaa. Jos teet kaksi eriväristä massaa, älä pursuta toista massaa kuin noin 15 minuuttia ensimmäisen jälkeen, koska muuten se saattaa joutua kuivumaan liikaa.
Anna kuorien jäähtyä huolella ja täytä mielellään vasta tarjoilupäivänä. Etsi yhteen leivonnaiseen aina keskenään mahdollisimman tasakokoiset puolikkaat, pursota väliin täytettä ja paina puolikkaat vastakkain. Valmis macarones on ihanan rapea ja kevyt pieni suupala!
Lime-curd
- 2 limen kuorta raastettuna
- 2 limen mehu
- 2 keltuaista
- 2 rkl sokeria
- ½ dl vettä
- 2 rkl maissijauhoa
- ripaus vihreää elintarvikeväriä
Raasta lime ja purista mehut pieneen kattilaan. Jos limetistä ei meinaa irrota mehua, voit mikrottaa hedelmää muutaman sekunnin, niin johan irtoaa. Sekoita joukkoon 2 macarones-taikinasta ylijäänyttä kananmunan keltuaista ja 2 rkl sokeria ja ripaus elintarvikeväriä. Sekoita huolella ja laita seos liedelle kuumenemaan. Sekoita maissijauhot kylmään veteen ja kun limemassa on lähes kiehumispisteessä, sekoita se mukaan, anna kiehahtaa ja nosta liedeltä jäähtymään. Sekoita jäähtynyt massa ja täytä macaronesit ihanan kirpsakalla täytteellä.
- 1 dl vadelmia
- 2 keltuaista
- 2 rkl sokeria
- ½ dl vettä
- 2 rkl maissijauhoa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti