keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Rosmariiniseitan ja valkosipuliperunat

Herkullinen kasvisversio "lampaanlihasta" syntyy edullisista gram- eli kikhernejauhoista ja gluteenijauhoista. Seitan on koostumukseltaan ”lihaisan” mehevää ja gram-jauhot tuovat siihen mukavasti mureutta. Sitä voi myös helposti marinoida haluamallaan tavalla. Tarvittavia jauhoja saa ainakin Punnitse & säästä -liikkeistä. Seitania voi toki ostaa myös valmiina, mutta itse tekeminen on hauskaa ja huomattavasti halvempaa. Seitanin perusohje on otettu Chocochilin blogista, mutta mausteita on hieman muunneltu oman maustekaapin sisällön mukaan.


Rosmariiniseitan

Seitantaikina:

  • 2,5 dl gluteenijauhoja
  • 1,25 dl gram-jauhoja
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1tl jauhelihamaustetta
  • 1 tl soijakastiketta
  • ripaus savusuolaa
  • 1,5 dl vettä
     +
  • 1,5 l vettä
  • liemikuutio
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl balsamicoa

Marinadi:

  • 2rkl (kuivattua) rosmariinia
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten soijalla maustettu vesi ja sekoita. Vaivaa taikinaa niin, että siihen muodostuu sitkoa ja pyörittele se pötköksi. Leikkaa pötköstä tasakokoisia paloja. Voit venyttää paloja hieman leikkaamisen jälkeen.
Keitä paloja puoli tuntia runsaassa vedessä, joka on maustettu liemikuutiolla ja parilla ruokalusikallisella soijakastiketta ja balsamicoa.
Valmista tällä aikaa marinadi: murskaa ja pilko valkosipulinkynnet, pilko rosmariini ja sekoita mausteiden kanssa öljyyn. Kaada keitinliemi pois ja laita seitanpalat esimerkiksi puhtaaseen muovipussiin tai pakasterasiaan (jotta voit sekoittaa astiaa). Ravista pussia/rasiaa niin, että kaikki palat ovat kauttaaltaan marinadissa. Jätä marinoitumaan vähintään muutamiksi tunneiksi, mieluiten yön yli.

Ravistele suurimmat öljyt pois ja paista seitanit rapeiksi pannulla. Öljyä et tarvitse, sillä palat ovat valmiiksi öljyisiä. Tarjoa heti valkosipuliperunoiden ja salaatin kera!

Valkosipuliperunat


• 700g perunoita
• 2dl ruoka (kaura)kermaa
• 3 valkosipulin kynttä
• suolaa, pippuria

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori perunat ja suikaloi esim. juustohöylän avulla ohuiksi. Laita perunanpalat muutamassa osassa lävikköön ja huuhtele kylmän veden alla (tämä irrottaa tärkkelystä). Kuivaa pyyhkeen päällä. Murskaa valkosipulin kynnet ja sekoita kermaan. Asettele palat lomittain uunivuokaan ja kaada kermaseos päälle. Paista uunissa noin tunti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti